Anousha Nzume

Actrice - schrijver - radio

De Mama Match, Opvliegers 2, De Tafel van 5, Hallo Witte Mensen, Dipsaus, Beauty&Zo, Vrouwenvleugel, Oppassen, Sam Sam, Mijn Dochter en Ik, Onderweg Naar Morgen

Anousha Nzume werd geboren in Moskou. Haar moeder is Russisch en haar vader komt uit Kameroen. Ze groeide op in Amsterdam en behaalde haar VWO diploma aan het Montessori Lyceum te Amsterdam. Vier jaar later studeerde ze af aan de Hoge School voor de Kunsten te Amsterdam. Ze speelde al voor ze afstudeerde in verschillende theaterproducties Ze werkte mee aan de CD van Nena en begeleide haar als achtergrondzangeres tijdens haar Europese tournee. Regelmatig was ze terug in Nederland voor kleine en grote rollen in verschillende tv producties zoals: Vrouwenvleugel, Oppassen, Sam Sam, Mijn Dochter en Ik en Onderweg Naar Morgen.

Van 1996 t/m 1999, studeerde ze acteren en regisseren in New York aan The New York Performance Works en bij het prestigieuze The Barrow Group. Ook speelde ze regelmatig in mede gemaakte voorstellingen bij theatergroep The Other Forty Five en had ze bijrollen in de soaps Passion en Guiding Light.

Terug in Nederland, speelde ze in de toneelvoorstelling Kleur en in 2000 werd ze finalist bij het Leids Cabaret Festival. Tussen 2000 en 2005 toerde ze met twee solo voorstellingen; Eiland en Voor-Spel en kreeg lovende recensies. Tijdens haar tournees speelde ze in de comedy serie Bradaz van de NPS en presenteerde ze het lifestyle programma Beauty&Zo voor NET 5. In 2006 ontwikkelde en produceerde ze de tvproductie Schoolplein bij de NPS, waarin ze ook een hoofdrol vertolkte. Ze schreef de 16-delige komische dramaserie samen met Jeremy Baker, schrijver van o.a. Kopspijkers.

In 2007 toerde ze door het land samen met cabaretière Colette Notenboom met hun eigen voorstelling Poppenkoppen en werkte mee aan enkele tv producties waaronder Koefnoen. Voor BNN-VARA werkte ze als columnist ‘Druktemaker’ bij het radioprogramma ‘De Nieuws BV’ en maakte ze het programma ‘Uitgesloten’ voor de NTR.

Anousha stond in de theaters met de Koningin van Paramaribo, met de hit-voorstelling Hormonologen en daarna met Opvliegers, een voorstelling samen met Antje Monteiro, Hymke de Vries en Anne-Mieke Ruyten. Ze speelde ook in de series Nieuwe Buren en Meiden van de Herengracht. Regelmatig schuift ze aan als columnist ‘Druktemaker’ bij het radioprogramma ‘De Nieuws BV.

Het boek ‘De Mama Match’, met Tanja Jess verscheen mei 2014. In 2017 lanceerden zij als vervolg op het boek de Mama Match App, een tool om het voor moeders makkelijker te maken om elkaar te helpen en zo alle ballen hoog te houden. Zelf heeft Anousha drie kinderen met haar man, samen wonen zij in Amsterdam.

Sinds 2009 is Anousha niet meer weg te denken uit het debat over racisme in Nederland. Zo presenteerde ze samen met Clark Accord de Talkshow Nieuw Amsterdam Praat (AT5). En was ze in september 2009 een maand lang een van de vrouwen aan de Tafel van 5. De meest besproken talkshow ooit. Ze is actief in de beweging tegen Zwarte Piet, en pleit zij voor aanpassing van de racistische karikatuur. In 2017 verscheen haar boek “Hallo Witte Mensen”, dat veel stof heeft doen opwaaien en als snel in de Bestseller Top 60 verscheen. In dit boek legt Anousha uit wat racisme en wit privilege betekenen in Nederland, aan de hand van onderzoek, (academische) artikelen en, bovenal, persoonlijke ervaringen. Ze geeft regelmatig lezingen, is dagvoorzitter, moderator en debat-leider voor verschillende organisaties, ministeries en bedrijven over onderwerpen gerelateerd aan ongelijkheid, discriminatie en racisme.

Ze is samen met Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi oprichter en presentator van Dipsaus dé tweewekelijkse podcast door en voor vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid.

Geboren 12.07.1969 te Moskou
Haar Bruin/zwart
Ogen Donkerbruin
Talen Duits, Engels, Frans, Nederlands, Russisch