Johannes Wirix-Speetjens

Comandante, Tom op de Boerderij, De eeuw van mijn moeder, Leedvermaak trilogie, Zonderlingen, Classical Queers.

Biografie

Johannes Wirix-Speetjens (1997) is theatermaker, toneelschrijver en acteur. Hij werd geboren in België en groeide op in Haarlem. In 2020 studeerde hij af op het Koninklijk Conservatorium Antwerpen in drama (acteren).

Het derde jaar van zijn acteeropleiding bracht hij door in Rome, in het kader van een Erasmus-uitwisseling, op de nationale toneelschool Silvio D’Amico. Sindsdien schrijft en speelt hij ook in het Italiaans.

In januari 2020 won hij in Rome de tweede prijs van de Premio Internazionale Lydia Biondi 2019 voor het schrijven en interpreteren van zijn monoloog Sono tutti loro. In 2021 bracht hij die ook op het theaterfestival voor jonge makers Dominio Pubblico in het Teatro India in Rome. Verder speelde hij in Italië ook mee in voorstellingen op het RomaEuropa Festival en het Spoleto Festival dei Due Mondi.

In seizoen 2020/2021 maakte hij zijn eerste voorstelling Zonderlingen in Antwerpen met coaching van Peter De Graef en Bruno Vanden Broecke. De tekst daarvan werd gepubliceerd bij De Nieuwe Toneelbibliotheek. In de afgelopen seizoenen speelde Johannes mee in de Leedvermaak Trilogie en De Eeuw van mijn moeder bij Het Nationale Theater in Den Haag en bij TM van het Belgische theatergezelschap Ontroerend Goed. In de zomer van 2023 speelde hij de titelrol in de voorstelling Tom op de boerderij van Theatergroep Suburbia.

In de film Comandante, een Belgisch-Italiaanse co-productie, geschreven door Sandro Veronesi en Edoardo De Angelis speelt Johannes een van de hoofdrollen. De film was de openingsfilm van het internationale filmfestival in Venetië. De film zal binnenkort overal te zien zijn.

Naast acteren is Johannes stemacteur en presentator, podcast- en radiomaker bij KLARA in België en kan hij ook nog eens motorrijden. In mei 2024 komt zijn eerste boek uit: Classical Queers.

Contact

Linda Speelman

linda@montecatini.nl
+31 6 41375791

Ontmoet al onze talenten

Overzicht