Martin Koolhoven

Brimstone, Oorlogswinter, ’n Beetje Verliefd, Knetter, Het Schnitzelparadijs, De Kijk van Koolhoven.

Biografie

Martin Koolhoven is een Nederlandse filmregisseur en schrijver, geboren in 1969 in Den Haag.

In 1996 studeerde Koolhoven af aan de Nederlandse Filmacademie in Direction, Screenplay en Feature Film. Zijn afstudeerfilm werd goed ontvangen. Hij werd ontdekt als een jong talent nadat hij de low budget televisiefilm Duister Licht had gemaakt. Daarna vestigde hij zijn naam met de televisiefilm Suzy Q.

In 2005 werden twee films van Martin Koolhoven vrijgegeven: kaskraker Het Schnitzelparadijs en arthouse hit Knetter. Hij was de eerste Nederlandse filmregisseur die tegelijkertijd twee films in de top 20 van de Nederlandse bioscoop had. In 2005 was Het Schnitzelparadijs de beste bezochte Nederlandse film in de bioscoop. Hierna volgde in 2006 de romantische hit-comedy ’n Beetje Verliefd. Zijn grootste succes was echter Oorlogswinter een speelfilm die in 2008 werd uitgebracht en zelfs Amerikaanse concurrentie als The Dark Knight en Twilight versloeg. De film werd geselecteerd voor de shortlist van 9 films in de categorie Best Foreign Language Film bij de Oscars.

Ondanks dat Hollywood lonkte besloot Koolhoven om samen met producent Els Vandervorst het bedrijf N279 Entertainment te starten. Brimstone was de eerste Engels gesproken film die zij produceerden. In 2016 werd de film geselecteerd voor het filmfestival van Venetië en ook gescreend op het Toronto International Film Festival en het BFI London Film Festival. De film is in 2017 is uitgekomen in Nederland. Inmiddels is Brimstone aan meer dan 80 landen verkocht en won 7 Gouden Kalveren op het Film Festival 2017, o.a. de prijs voor beste regie.

Voor de VPRO maakte hij meerdere seizoenen van De kijk van Koolhoven. Een reeks filmcolleges waarin Martin aan de hand van scènes uit zijn favoriete speelfilms de kijkers deelgenoot maakt van zijn liefde voor cinema. Als vervolg hierop is Martin nu ook regelmatig in het theater te zien met De keuze van Koolhoven.

Momenteel is hij zijn nieuwe film Emerald Butterfly aan het ontwikkelen.

Martin is een veelgevraagd gastspreker op events, congressen en filmavonden.

Contact

Daniel Koefoed

daniel@montecatini.nl
+31 6 51382787

Ontmoet al onze talenten

Overzicht