Maurice Wijnen

Theater-, show- en TV maker, Conceptbedenker, TV jurylid en Songfestival deskundige.

Biografie

Maurice Wijnen is Creative Director bij MediaLane in Amsterdam en is theater-, show- en TV maker. Hij is tevens bekend van televisie als musical, theater-, showbizz- en Songfestival deskundige, als jurylid en als coach.

Maurice begon zijn carrière backstage bij Jos Brink en Frank Sanders (Revue, Revue!) en daarna als crewlid bij Joop van den Ende Theaterproducties (The Phantom of the Opera en Miss Saigon). In 1993 maakte hij zijn eerste theaterbewerking voor Opus One (Alleen op de Wereld, gevolgd door o.a. Peter Pan en Jungle Book). Hij was als concept- en scriptschrijver medeverantwoordelijk voor de musicals The Dancing Queens (1998), Tango de Valentino (2000) en Diana – een one woman musical (2001).

Vanaf 2000 was hij creatief/productioneel actief voor Joop van den Ende Theaterproducties, Stage Holding en later Stage Entertainment waar hij o.a. assistent casting director, Hoofd Ontwikkeling en Creatief Directeur was. Daarnaast maakte hij als bewerker en co-scriptontwikkelaar deel uit van de creative teams van de succesvolle, origineel in Nederland gecreëerde musicals Ciske de Rat – de musical (2007; JohnKraaijkamp Musical Award nominatie) en Petticoat (2010), beiden in nauwe samenwerking met André Breedland, Paul Eenens en Henny Vrienten. In 2014 bewerkte hij, opnieuw samen met Breedland, het verhaal van de TV-serie Moeder, Ik Wil Bij De Revue tot een musical. In 2016 kreeg Ciske de Rat – de musical (met een updated script) een zeer goed ontvangen revival productie.

Maurice was als lid van het ontwikkelingsteam nauw betrokken bij de creatie en totstandkoming van de musicals Hij Gelooft In Mij, De Tweeling en Was Getekend, Annie MG Schmidt.

In december 2018 nam Maurice afscheid van Stage Entertainment om fulltime creative director te worden bij MediaLane. Hier werkt hij bedrijfsbreed voor zowel de Theater-, Live Entertainment als Televisie divisies. Hij werkte hier aan de ontwikkeling van o.a. Diana & Zonen, De Hospita en Hello Dolly.In 2025 volgt de biografische musical over Rob de Nijs: Malle Babbe.

Maker van shows en concerten
Sinds 1997 maakte hij als samensteller en/of conceptbedenkero.a. de producties Wereld Aids Dag Musical Gala, Musicals in Concert I en II, Musicals in Ahoy, Holland zingt Hazes, Musicals in Concert, SpaceXperience Live (met André Kuipers) en Andre Hazes live in Ahoy. Ook was hij inhoudelijk betrokken bij de theatertours en concertreeksen van diverse artiesten.

In 2015 bedacht hij het verhaal voor het live spektakel The Christmas Show, tevens in de Ziggo Dome; een show die hij inhoudelijk ontwikkelde met regisseur David Grifhorst. Vanwege het succes zijn er uiteindelijk 5 verschillende edities gemaakt.
In 2023 was Maurice ook betrokken bij Disney in Concert, 100 jaar. Eind juni 2024 keren grote musicalsterren terug naar de Ziggo Dome in The Best of Musicals, samengesteld door Maurice. Tevens is hij creatief één van de makers van Patty’s Panter Party in 2025.

Achter de schermen op televisiegebied
Maurice was de eerste 12 jaarlijkse edities als samensteller verantwoordelijk voor het Musical Awards Gala. Een programma waarvoor hij de laatste jaren het openingsnummer conceptueel creëert. Daarnaast was hij inhoudelijk betrokken bij grote programma’s als o.a. het 25-jarig Regeringsjubileum van Koningin Beatrix op het Malieveld (2005), Joop van den Ende – Een Leven In Entertainment (2007), Musical Sing-a-Long (de Stage Entertainment performances; 2006-2017), Wie Wordt Tarzan? (2006), ‘Op Zoek Naar…’ en recent het opera talenten format ARIA (Omroep Max) en het programma Stars on Stage (RTL 4). Ook In Duitsland was hij creatief adviseur voor diverse televisieprogramma’s.

Voor de Koningsvaart op de inhuldigingsdag van Koning Willem Alexander verzorgde hij concept en samenstelling van de musical presentatie Hollands Glorie – De Gouden Vaart van de Nederlandse Musical. Ook was hij creatief betrokken bij Koningin Máxima: Een Leven Vol Muziek.

Op het televisiescherm
Maurice maakte hij in 2006 zijn TV debuut als coach in het allereerste seizoen van X-Factor (RTL 4) waarna hij 2 seizoenen te zien was als jurylid in So You Wannabe a Popstar. Hierna volgden Move LikeMichael Jackson, 3 seizoenen Popstars en in 2013 Sterren Dansen op het IJs. In 2014 bereikte Maurice met 9 uitzendingen als kandidaat de finale week van De Slimste Mens. Ook speelde hij gastrollen in de TV series Jeuk, Familie Kruys en in de 2018 editie van The Passion.

Van 2011 tot 2018 was Maurice 7 jaar lang vaste deskundige aan de desk van Shownieuws (SBS6). In 2016 was hij te zien als juryvoorzitter in de jeugdserie New Musical Star van (AVROTROS). Inmmidels is hij al zes jaar te zien als coach in De Eindmusical van (AVROTROS) ; winnaar van de GOUDEN STUIVER 2018 voor het beste jeugdprogramma van het jaar.

In 2015 maakte hij deel uit van de Nederlandse vakjury voor het Eurovisie Songfestival. Tevens is hij sinds 2013 jaarlijks te zien als deskundige in Op Weg Naar Het Songfestival (AVROTROS) en schuift hij in de ‘Eurovision periode’ geregeld aan bij talkshows op radio en televisie.

In 2022 keerde Maurice terug als jurylid op tv in het programma Op zoek naar … Danny & Sandy.

Maurice is zeer regelmatig te gast in de Het Beste Van… series van FTV Producties voor NPO 3, o.a. in Het Beste van Toppop, Het Beste van Disco, Het Beste van de Jaren 80Het Beste van 70 Jaar TV en het Beste van Gloria Estefan en de Beegees.

Overig
Maurice was jarenlang Nederlands correspondent/recensent voor het Duitse vakblad Musicals en als redacteur betrokken bij de boeken Musicals in Nederland en De Musical – Het Boek.

Tevens verzorgt hij regelmatig gastcolleges zoals oa. voor Fontys Hogeschool, Hogeschool InHolland, de MusicAllFactory, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Dansacademie Lucia Marthas en de Joop van den Ende Academy Kids. In 2019 doceerde hij ook aan de Frank Sanders Akademie.

Contact

Linda Speelman

linda@montecatini.nl
+31 6 41375791

Ontmoet al onze talenten

Overzicht