Stanley Burleson

Winnaar van de diverse Musicalwards en De Gouden Genesiuspenning 2017. Aladdin, Boni, We will Rock you, Best of Broadway, From Sammy With Love, Cats, Les Misérables, Elisabeth, 3 Musketiers, Passion, Beauty And The Beast, Evita, Miss Saigon, SLÄPSTICK, CARO.

Biografie

Musicalduizendpoot Stanley Burleson volgde zanglessen bij onder anderen Gerard Meyer, Jan Polak, Adriaan van Limpt, Frits Hassoldt en Alberto ter Doest. Daarnaast kreeg hij dansles van Tine Teeling, Ineke Huissen en Rick Atwell.

Hij begon zijn carrière in de musical Cats en speelde daarna rollen in Les Misérables, Elisabeth (De Dood), Fosse, 3 Musketiers (Kardinaal Richelieu), Passion (Giorgio), Beauty And The Beast (Het Beest), Cats (Tuk-stuk-rukker), Evita (Che Chevara), Miss Saigon (De Regelaar), Musicals in Concert, Best of Broadway, We Will rock you (Khashoggi) en trad hij op in de theatershows van Karin Bloemen en Adèle Bloemendaal. Stanley is ook regelmatig te zien geweest in de Dinnershow Brooklyn Nights. Volgend theaterseizoen speelt hij in Murder on the Nile van REP Entertainment.

Stanley deed de choreografie voor meerdere televisieprogramma’s van Karin Bloemen, John Kraaijkamp Musical Awards Gala (2000-2009) en Filmpje van Paul de Leeuw en was juryvoorzitter bij Sterrenjacht (2004) en Let’s Dance (2009). Hij is verantwoordelijk voor de choreografie van verschillende theaterproducties van o.a. Boyband, Dancing Queens, Musicals In Concert II en Musicals In Ahoy (2002/2004/2006), Ciske de Rat – De Musical, Sunset Boulevard, JOSEPH And The Amazing Technicolor Dreamcoat, Cirque Stiletto (I en II), Crazy Shopping – De musical, Aspects of Love, Hans Klok: the Houdini Experience, Was getekend, Annie M.G. Schmidt, The Christmasshow, Univé Gymgala, The Adams Family, Zodiac the musical en The Sound of Music.

Sinds enkele jaren regisseert hij ook voorstellingen waaronder de productie Släpstick van De Wereldband, Ashtonia (van de Ashton Brothers), CARO van De Efteling en BONI bij Het Zuidelijk Toneel. Samen met Joris van Veldhoven maakte hij de familievoorstelling De Weerwolf en de zeven geitenwollensokjes. Aankomende zomer is hij verantwoordelijk voor concept, regie en script voor de nieuwe theatershow van Hans Klok.

Op televisie was hij ondermeer te zien in The Passion en in de jeugdserie Kapser en de Kerstengelen.

Stanley speelde twee jaar de rol van De Geest in de musical Aladdin. Voor deze rol ontving hij een musical Award voor Beste mannelijke hoofdrol in een grote productie.

Overige Prijzen

  • Gouden Notekraker (1998)
  • John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Mannelijke Hoofdrol (Elisabeth/Passion)
  • John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Choreografie (Ciske de Rat de musical)
  • Nominatie Beste Choreografie voor JOSEPH And The Amazing Technicolor Dreamcoat, samen met zijn compagnon
  • Gouden Genesiuspenning 2017  “voor een podiumkunstenaar met uitzonderlijk talent ”
  • Musical Award 2018 voor beste Mannelijke hoofdrol in een kleine musical From Sammy With Love
  • Nominatie Musical Awards 2024 voor beste Regie van Boni de Musical

Stanley zet zich sinds 2014 als ambassadeur in voor de Nierstichting.

Contact

Linda Speelman

linda@montecatini.nl
+31 6 41375791

Ontmoet al onze talenten

Overzicht