Maurice Wijnen

Theater- en TV maker / Concept bedenker / TV jurylid

Maurice is Creative Director bij MediaLane in Amsterdam en is theater-, show- en TV maker.

Maurice is tevens bekend van televisie als musical, theater-, showbizz- en Songfestival deskundige, als jurylid en als coach.

Maurice Wijnen (Sittard, 1970) is theater, show-en televisiemaker en begon zijn carrière backstage bij Jos Brink en Frank Sanders (Revue, Revue!) en daarna als crewlid bij Joop van den Ende Theaterproducties(The Phantom of the Opera en Miss Saigon). In 1993 maakte hij zijn eerste theaterbewerking voor Opus One (Alleen op de Wereld, gevolgd door o.a. Peter Pan en Jungle Book). Hij was als concept- en scriptschrijver medeverantwoordelijk voor de musicals The Dancing Queens (1998), Tango de Valentino(2000) en Diana – een one woman musical (2001).
Vanaf 2000 was hij creatief/productioneel actief voor Joop van den Ende TheaterproductiesStage Holdingen later Stage Entertainment waar hij o.a. assistent casting director, Hoofd Ontwikkeling en Creatief Directeur was.
​Daarnaast maakte hij als bewerker en co-scriptontwikkelaar deel uit van de creative teams van de succesvolle, origineel in Nederland gecreëerde  musicals Ciske de Rat – de musical (2007; JohnKraaijkamp Musical Award nominatie) en Petticoat (2010), beiden in nauwe samenwerking met André Breedla
nd, Paul Eenens en Henny Vrienten. In 2014 bewerkte hij, opnieuw samen met Breedland, het verhaal van de TV-serie Moeder, Ik Wil Bij De Revue tot de musical die exclusief te zien was in het Beatrix Theater in Utrecht. In 2016 kreeg Ciske de Rat – de musical (met een updated script) een zeer goed ontvangen revival productie die in premiere ging in het DeLaMar Theater in Amsterdam.
Maurice was als lid van het ontwikkelingsteam nauw betrokken bij de creatie en totstandkoming van de musicals Hij Gelooft In MijDe Tweeling en Was Getekend, Annie MG Schmidt.

In december 2018 nam Maurice afscheid van Stage Entertainment om fulltime creative director te worden bij MediaLane.​ Hier werkt hij bedrijfsbreed voor zowel de Theater-, Live Entertainment als 
Televisie divisies. De afgelopen 2,5 jaar werkte Maurice met Joop van den Ende, Dick van den Heuvel, Paul Eenens en Frank van Laecke aan de creatieve ontwikkeling van de eerste originele musical van MediaLaneDiana & Zonen, die op 12 september 2021 succesvol in première ging.

Maker van shows en concerten
Sinds 1997 maakt hij als samensteller en/of conceptbedenker in het theater o.a. de producties Wereld Aids Dag Musical Gala (1997) Musicals in Concert I en II en Musicals in Ahoy (2002, 2004, 2006) en was hij inhoudelijk betrokken bij de eerste twee solo theater tours van Simone Kleinsma, concerttours van Danny de Munk en Bastiaan Ragas, Sondheim In Songs (M-Lab) en Disney’s Musical Singalong. 
Van 2013 tot 2022 verzorgt hij de creatieve begeleiding voor de concertseries Holland ZingtHazes in de Ziggo Dome; een succesformule die in maar 2022 het 10-jarig bestaan viert.
In 2014 en 2015 was hij als conceptbedenker/ samensteller verantwoordelijk voor de concertreeks Musicals In Concert, ook in de Ziggo Dome.
In 2015 bedacht hij het verhaal voor het live spektakel The Christmas Show, tevens in de Ziggo Dome; een show die hij inhoudelijk ontwikkelde met regisseur David Grifhorst. 
Daarnaast bedacht en ontwikkelde hij in 2015 voor RTL Live Entertainment het concept voor Pandora, een nieuw dinner show concept in Studio 21.
In 2016 en 2017 volgden twee volledig nieuwe edities van The Christmas Show (voor RTL Live Entertainment en MediaLane) en Musicals In Concert – live on tour waarvoor Maurice het concept verzorgde.
Tevens stond hij in 2017 aan de wieg van de nieuwe MediaLane concepten SpaceXperience – Live met André Kuipers en André Hazes – Live in Ahoy, de eerste serie Ahoy concerten van André Hazes.
In seizoen 2018/2019 volgden nieuwe edities van The Christmas Show (​script ontwikkeling samen met Carlo Boszhard), André Hazes – Live in Ahoy en ​SpaceXperience – Live.
En in seizoen 2019/2020 de jubileumeditie van The Christmas Show ​onder de titel Doornroosje en de Kerstprins (wederom met Carlo Boszhard) en de derde editie van André Hazes – Live in Ahoy.

Maurice was jarenlang Nederlands correspondent/recensent voor het Duitse vakblad Musicals en als redacteur betrokken bij de boeken Musicals in Nederland en De Musical – Het Boek.

Tevens verzorgt hij regelmatig gastcolleges zoals oa. voor Fontys HogeschoolHogeschool InHollandde MusicAllFactory , de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Dansacademie Lucia Marthas en de Joop van den Ende Academy Kids. In 2019 doceerde hij ook aan de Frank Sanders Akademie.

Achter de schermen op televisiegebied 
Maurice was de eerste 12 jaarlijkse edities als samensteller verantwoordelijk voor het Musical Awards Gala. Een programma waarvoor hij de laatste jaren het openingsnummer conceptueel creëert. Daarnaast was hij inhoudelijk betrokken bij grote programma’s als o.a. het 100 Jaar Circustheater Gala(2004), Dit Is Een Land Om Lief Te Hebben, het 25-jarig Regeringsjubileum van Koningin Beatrix op het Malieveld (2005), Joop van den Ende – Een Leven In Entertainment (2007),  Musical Sing-a-Long (de Stage Entertainment performances; 2006-2017), Wie Wordt Tarzan?(2006), alle vier de  ‘Op Zoek Naar…’ series (EvitaJosephMary Poppins en Zorro) en Sunday Night Fever (2012).
In Duitsland was hij creatief adviseur voor de musical casting show Ich Tarzan, Du Jane en in Rusland voor Find The Beast.
Voor de Koningsvaart op de inhuldigingsdag van Koning Willem Alexander verzorgde hij concept en samenstelling van de musical presentatie Hollands Glorie – De Gouden Vaart van de Nederlandse Musical, vanaf een tallship op het Amsterdamse IJTevens leverde hij het concept voor de optredens tijdens de uitreiking van het Droomboek voor de Koning op 5 september 2013 op Paleis ’t Loo.  
In december 2014 verzorgde hij het concept en samenstelling voor het muzikale programma ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Prof. mr. Pieter van Vollenhoven en de 25e verjaardag van Fonds Slachtofferhulp in het Utrechtse Beatrix Theater.
In 2021 was Maurice als creative betrokken bij Koningin Máxima: Een Leven Vol Muziek, opgenomen in Koninklijk Theater Carré, tgv de 50e verjaardag van de koningin (MediaLane, AVROTROS). Tevens in 2021 maakte hij deel uit van het creative team bij MediaLane dat het opera talenten format ARIA ontwikkelde voor Omroep Max.

Op het televisie scherm
Maurice maakte hij in 2006 zijn TV debuut als coach in het allereerste seizoen van X-Factor (RTL 4) waarna hij 2 seizoenen te zien was als jurylid in So You Wannabe a Popstar. Hierna volgden Move LikeMichael Jackson, 3 seizoenen Popstars en in 2013 Sterren Dansen op het IJs. 
​In de zomer van 2014 bereikte Maurice met 9 uitzendingen als kandidaat de finale week van de kennisquiz De Slimste Mens  van de NCRV.
Ook speelde hij gastrollen in de TV series JeukFamilie Kruys en in de 2018 editie van The Passion.
In het najaar van 2016 was hij te zien als juryvoorzitter in de jeugdserie New Musical Star van AVROTROS (ZAPP).

In het voorjaar van 2018 was hij te zien als coach in de scripted reality dramaserie De Eindmusical van AVROTROS (ZAPP); winnaar van de GOUDEN STUIVER 2018 voor het beste jeugdprogramma van het jaar, tijdens het Gouden Televizierring Gala.
In 2019 volgde een zeer succesvol tweede seizoen van De Eindmusical waarbij de afleveringen wekelijks trending waren op YouTube. Een gloednieuw derde seizoen begon op 12 mei 2021.
​En een 4e seizoen is inmiddels aangekondigd voor 2022.


​Van 2011 tot 2018 was Maurice 7 jaar lang vaste deskundige aan de desk van Shownieuws (SBS6). 

In 2015 maakte hij deel uit van de Nederlandse vakjury voor het Eurovisie Songfestival. 
Tevens is hij sinds 2013 jaarlijks te zien als deskundige in Op Weg Naar Het Songfestival (AVROTROS) en schuift hij in de ‘Eurovision periode’ geregeld aan bij talkshows op radio en televisie.

Maurice is zeer regelmatig te gast in de Het Beste Van… series van FTV Producties voor NPO 3, o.a. in Het Beste van ToppopHet Beste van Disco, Het Beste van de Jaren 80 en Het Beste van 70 Jaar TV.


Huidige MediaLane projecten:
Diana & Zonen (co-scriptontwikkeling)
Come From Away 
ARIA 
(creative)
Uitmarkt 2021: Musical Awards, the Kick-off (creative)
Holland Zingt Hazes 9 (2021) 
Holland Zingt Hazes 10 
(2022)