Maurice Wijnen

Maurice is Creative Director bij Medialane in Amsterdam en is theater-, show- en TV maker. Hij is tevens bekend van televisie als jurylid en coach en als musical- theater- showbizz en Songfestivaldeskundige.

Maurice Wijnen (Sittard, 1970) begon zijn carrière backstage bij Jos Brink en Frank Sanders (Revue, Revue!) en daarna als crewlid bij Joop van den Ende Theaterproducties (The Phantom of the Opera en Miss Saigon). In 1993 maakte hij zijn eerste theaterbewerking voor Opus One (Alleen op de Wereld, gevolgd door o.a. Peter Pan en Jungle Book). Hij was als concept- en scriptschrijver medeverantwoordelijk voor de musicals The Dancing Queens (1998), Tango de Valentino (2000) en Diana – een one woman musical (2001). Sinds 2000 was hij creatief/productioneel actief voor Joop van den Ende Theaterproducties, Stage Holding en later Stage Entertainment waar hij o.a. assistent casting director, Hoofd Ontwikkeling en Creatief Directeur was. Daarnaast maakte hij als bewerker en co-scriptontwikkelaar deel uit van de creative teams van de succesvolle, origineel in Nederland gecreëerde  musicals Ciske de Rat – de musical (2007; John Kraaijkamp Musical Award nominatie) en Petticoat (2010), beiden in nauwe samenwerking met André Breedland, Paul Eenens en Henny Vrienten. In 2014 bewerkte hij, opnieuw samen met Breedland, het verhaal van de TV-serie Moeder, Ik Wil Bij De Revue tot de musical die exclusief te zien was in het Beatrix Theater in Utrecht. In 2016 kreeg Ciske de Rat – de musical (met een updated script) een zeer goed ontvangen revival productie die in premiere ging in het DeLaMar Theater in Amsterdam.
Maurice was als lid van het ontwikkelingsteam nauw betrokken bij de creatie en totstandkoming van de musicals Hij Gelooft In Mij, De Tweeling en Was Getekend, Annie MG Schmidt.

In december 2018 nam Maurice afscheid van Stage Entertainment.

Als samensteller en/of conceptbedenker maakte hij in het theater o.a. de producties Wereld Aids Dag Musical Gala (1997) Musicals in Concert I en II en Musicals in Ahoy (2002, 2004, 2006) en was hij inhoudelijk betrokken bij de eerste twee solo theater tours van Simone Kleinsma, concerttours van Danny de Munk en Bastiaan Ragas, Sondheim In Songs (M-Lab) en Disney’s Musical Singalong.

Van 2013 tot 2019 verzorgt hij de creatieve begeleiding voor de concertseries Holland ZingtHazes. In 2014 en 2015 was hij als conceptbedenker/ samensteller verantwoordelijk voor de concertreeks Musicals In Concert. In 2015 bedacht hij het verhaal voor het live spektakel The Christmas Show een show die hij inhoudelijk ontwikkelde met regisseur David Grifhorst.

Daarnaast bedacht en ontwikkelde hij in 2015 voor RTL Live Entertainment het concept voor Pandora, een Dinner show in Studio 21. In 2016 en 2017 volgden twee volledig nieuwe edities van The Christmas Show (voor RTL Live Entertainment en Medialane), Musicals In Concert – live on tour waarvoor Maurice het concept verzorgde en een opdracht als creative consultant voor de musical Was Getekend, Annie MG Schmidt. Tevens stond hij in 2017 aan de wieg van de nieuwe Medialane concepten SpaceXperience – Live met André Kuipers en André Hazes – Live in Ahoy met André Hazes. In 2018/2019 volg(d)en nieuwe edities van The Christmas Show (script ontwikkeling samen met Carlo Boszhard), André Hazes – Live in Ahoy, SpaceXperience – Live en Holland Zingt Hazes.

Maurice was jarenlang Nederlands correspondent voor het Duitse vakblad Musicals en als redacteur betrokken bij de boeken Musicals in Nederland en De Musical – Het Boek.

Tevens verzorgt hij regelmatig gastcolleges zoals oa. voor Fontys Hogeschool, Hogeschool InHolland, de MusicAllFactory , de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Dansacademie Lucia Marthas en de Joop van den Ende Academy Kids.
In 2015 maakte Maurice deel uit van de Nederlandse vakjury voor het Eurovisie Songfestival.

Achter de schermen op televisiegebied was hij de eerste 12 jaarlijkse edities als samensteller verantwoordelijk voor het Musical Awards Gala. Daarnaast was hij inhoudelijk betrokken bij grote programma’s als o.a. het 100 Jaar Circustheater Gala (2004), het 25-jarig Regeringsjubileum van Koningin Beatrix op het Malieveld (2005), Joop van den Ende – Een Leven In Entertainment (2007),  Musical Sing-a-Long (de Stage Entertainment performances; 2006-2017), Wie Wordt Tarzan? (2006), alle vier de  ‘Op Zoek Naar…’ series (Evita, Joseph, Mary Poppins en Zorro) en Sunday Night Fever (2012). In Duitsland was hij creatief adviseur voor de musical casting show Ich Tarzan, Du Jane en in Rusland voor Find The Beast.

Voor de Koningsvaart op de inhuldigingsdag van Koning Willem Alexander verzorgde hij concept en samenstelling van de musical presentatie Hollands Glorie – De Gouden Vaart van de Nederlandse Musical, op het Amsterdamse IJ. Tevens leverde hij het concept voor de optredens tijdens de uitreiking van het Droomboek voor de Koning op 5 september 2013 op Paleis ’t Loo. In december 2014 verzorgde hij het concept en samenstelling voor het muzikale programma ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Prof. mr. Pieter van Vollenhoven en de 25e verjaardag van Fonds Slachtofferhulp in het Utrechtse Beatrix Theater.

Vóór de televisieschermen maakte hij in 2006 zijn debuut als coach in het eerste seizoen van X-Factor waarna hij 2 seizoenen te zien was als jurylid in So You Wannabe a Popstar. Hierna volgden Move Like Michael Jackson, 3 seizoenen Popstars en in 2013 Sterren Dansen op het IJs.  In de zomer van 2014 bereikte Maurice als kandidaat de finale week van de kennisquiz De Slimste Mens  van de NCRV. Ook speelde hij gastrollen in de TV series Jeuk, Familie Kruys en in de 2018 editie van The Passion. In het najaar van 2016 was hij te zien als juryvoorzitter in de jeugdserie New Musical Star van AVROTROS (ZAPP).

In het voorjaar van 2018 was hij te zien als coach in de scripted reality dramaserie De Eindmusical van AVROTROS (ZAPP); winnaar van de GOUDEN STUIVER 2018 voor het beste jeugdprogramma van het jaar. In september 2018 nam hij na een dienstverband van ruim 7 jaar afscheid als vaste deskundige bij Shownieuws (SBS6/ Talpa).

Huidige projecten zijn:

The Christmas Show  (december 2018)
A Touch Of Gold – gym gala (december 2018)
Musical Awards Gala (januari 2019)
Holland Zingt Hazes (maart 2019)