Michiel Blankwaardt

Acteur - film - tv - theater

Nominatie Arlecchino 2018, meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol.

Woiski vs. Woiski, Aaipet, Familie Kruys, Het zwarte raam, (R)Evolutie, Welkom bij de Kamara’s, Hunter Street, De Ludwigs, Jeuk, De Co-assistent, Flikken Maastricht, Alles is Familie, Het Geheim, Kinshasa, Goede tijden slechte tijden.

Michiel Mwaka Blankwaardt is geboren op 12-02-1982 in Tanzania (Morogoro) en werd toen hij 5 maanden oud was geadopteerd. Hij woonde 3 jaar in Tanzania en daarna 4 jaar in Sierra Leone en Soedan (Darfur). Toen hij 7 jaar oud was is hij definitief met zijn ouders en zusje naar Nederland gekomen.

Michiel groeide op in Den Haag en was al vanaf jonge leeftijd met acteren en toneel bezig. Dat begon bij jeugdtheaterschool Rabarber in Den Haag. In 2007 rondde hij na 4 jaar de acteursopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht af. Sindsdien is hij een veelgevraagd acteur in het (Nederlandse) theater, film en televisielandschap.

Op televisie was hij in 2013 te zien als stamlid (sterkste krijger) in het programma Welkom bij de Kamara’s. Hij speelde ook gastrollen in onder andere Seinpost Den Haag, De Co-assistent, Jeuk, A’dam-E.V.A., Hunter Street, De Ludwigs en Flikken Maastricht. Vanaf het 1e seizoen tot en met het laatste (5e) seizoen vertolkte hij de rol van Bamba in de serie Familie Kruys. Daarnaast speelde hij o.a. in de films Alles is Familie, Het Geheim en Kinshasa (korte film). Begin 2021 speelde hij enkele weken in Goede Tijden Slechte Tijden.

Michiel speelde bij veel verschillende theatergezelschappen waaronder Theatergroep Het Vervolg (Biedermann en de brandstichters), Ro Theater (Woyzeck), ZEP Theaterproducties (Macbeth), Van Engelenburg Theaterproducties (De Vrek), WAT WE DOEN en Maas TD (De Jokkebrokker), De Nieuwe Kerk en Stichting Julius Leeft! (De Suriname Monologen: Desi Bouterse) en regelmatig bij Theatergezelschap BonteHond (AaiPet, Klucht, Vadertje en Moedertje en PAK’M). De theatervoorstelling AaiPet van BonteHond was in 2015 winnaar van de Zilveren Krekel 2015, categorie meest indrukwekkende theaterproductie.

In 2018 speelde Michiel een prachtige rol  als Max Woiski jr. in de voorstelling (Woiski vs. Woiski) van Orkater en het Bijlmer Parktheater. Voor deze rol werd hij genomineerd voor de Arlecchino (prijs voor meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol) 2018. Hij speelde verder bij Orkater in de voorstelling Het Zwarte Raam, in Grace (TG Rast) en in Midzomernachtsdroom van het Zuidelijk Toneel.

Ook was hij te zien in 2 films die gemaakt zijn door Toneelgroep Maastricht: (R)Evolutie en Happy Healing.

Recent was Michiel te zien in de films FEMI en Neem me mee, in o.a. de series Flexe Gasten, Verborgen Verhalen, Ze weten alles van je en in de videoclip van muzikant BLAUDZUN.