Rian Gerritsen

Actrice - film - theater

De Luizenmoeder, Volkstuincomplex, Underdog, Opvliegers 4 - Trossen Los!, Dokter Deen,
Opvliegers 5 - Op Safari, Zin in Zappelin, Due Piccoli Italiani, Van Speijk, Celblok H, Spangas, De wederopstanding van een klootzak, Langer Licht, Sluipschutters.

Rian Gerritsen (1971) rondde in 1997 de Toneelschool Arnhem af. Na haar afstuderen speelde ze jaarlijks in meerdere theaterproducties bij onder andere Art & Pro, De Theatercompagnie, Het Nationale Toneel, Theater het Amsterdamse Bos, TG Bloody Mary, Bos Theaterproducties, Suburbia en PS Theater in Leiden. Recent speelde zij in de voorstelling De Vader van More Theater. Rian werkte ook veel in het jeugdtheater, eerst bij theatergroep Wederzijds en later vele jaren bij De Toneelmakerij. Haar liefde voor poppenspel kon zij kwijt bij theatergroep Gnaffel. Bij REP Entertainment speelde zij in de producties Opvliegers 4 – Trossen Los!, Opvliegers 5 – Op safari en Huisvrouwen Bestaan Niet.

Rian is onder meer bekend van de televisieseries Van Speijk, Dokter Deen, Celblok H, Spangas en De Luizenmoeder  maar speelde ook in Ron en Riet vertrekken niet, Nieuw Zeer, Zin in Zappelin en DraadstaalOok speelde zij in de films Langer Licht, De wederopstanding van een klootzak en Kidnap.

In het voorjaar van 2018 kwam de Italiaanse film Duo Piccoli Italiani van Paulo Sassenelli uit, waarin Rian een hoofdrol speelde. Recent was zij ook te zien in De Luizenmoeder de film, in de telefilm King of the Road en de korte film Garbage, welke de winnaar was van het 48hr Film Project Rotterdam in 2019. Rian won hier de prijs voor beste actrice.

In 2016 won ze tijdens het 48hour filmfestival Rotterdam ook al de prijs voor beste vrouwelijke bijrol (1prijs jurk en publiek) voor haar rol in de korte film Underdog van Marc Eikelenboom. In Seattle won ze de prijs voor beste vrouwelijke bijrol.

De komende periode staat Rian op het toneel in de voorstelling Volkstuincomplex en is zij te zien in 3 grote nieuwe series.

Los van het acteren verzorgt ze de theatrale rondleidingen in het Rijksmuseum en geeft ze spellessen aan een jeugdtheaterschool en aan amateurs.