Sadettin Kirmiziyüz

Acteur - theatermaker

KLEM, Van God Los, Als de dijken breken, Het irritante eiland, De vader, de zoon en het heilige feest, Hollandse Luchten, The Family, De Knettergekke wereld achter het raam, Citizen K.

Sadettin Kırmızıyüz (Zutphen, 1982) studeert in 2007 als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht. Na zijn afstuderen is hij werkzaam bij verschillende theatergezelschappen maar begint hij ook zijn eigen voorstellingen te spelen.

Sinds 2010 is hij artistiek leider van SADETTIN K (voorheen Trouble Man) en maakt hij onder die vlag voorstellingen. Het werk van Sadettin kenmerkt zich door een sterk autobiografisch en documentair karakter: hij put uit zijn persoonlijke leven en ervaringen om voorstellingen te maken waarin identiteit, migratie, discriminatie, politiek en de geschiedenis van zowel Nederland als de wereld een rol spelen en persoonlijke en universele thema’s zich met elkaar vermengen. Zijn voorstellingen zijn vaak verhalende monologen, veelal ondersteund door (live)muziek.

Momenteel tourt hij met zijn voorstelling Citizen K, waar hij uitsluitend lovende recensie voor ontving.
TROUW ***** “Dit is een van die zeldzame parels die net zo hartverwarmend is als dat het koud om het hart slaat. En echt iets teweegbrengt.”

Naast theater speelt hij ook vaak in televisieseries, waaronder KLEM, Van God Los, Als de Dijken Breken en in films als Het irritante Eiland, Tot zonsondergang en Toen ik jou zag.

Vanaf februari 2023 speelt hij zijn nieuwe voorstelling Monumentaal.