Sadettin Kirmiziyuz

Acteur - theatermaker

KLEM, Van God Los, Als de dijken breken, Het irritante eiland, De vader, de zoon en het heilige feest, Hollandse Luchten, The Family, De Knettergekke wereld achter het raam, Citizen K.

Sadettin Kirmiziyuz studeerde in 2007 als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht. Hij was te zien in voorstellingen van o.a. het Nationale Toneel, mightysociety, het Zuidelijk Toneel, Noord Nederlands Toneel, Theater EA en het Onafhankelijke Toneel.

Sadettin is geboren en getogen in Zutphen, maar wordt gefascineerd door het feit dat hij een migrantenkind is. Zijn ervaringen vormen de basis van een theatraal onderzoek naar grote actuele thema’s rond multiculturaliteit, die spelen in onze samenleving. De eerste vier voorstellingen die hij maakte na zijn afstuderen (Avondland, De vader, de zoon en het heilige feest, What’s Happenin brother en Somedaymyprincewill.com) vormden een reeks over ‘hete hangijzers’ als religie, dubbele identiteit en migratie. Daarna maakte Sadettin een nieuwe reeks over de Nederlandse samenleving: Hollandse Luchten. Binnen deze reeks maakte hij drie voorstellingen: Jeremia, Pandgenoten en De radicalisering van Sadettin K. In seizoen 2016-2017 ging hij opnieuw op tournee met De vader, de zoon en het heilige feest. Verder speelde hij in The Family. Bij theater Utrecht en maakte hij met TroubleMan de voorstellingen Kruistocht, Metropolis 1 (Het eerste deel van een vierluik dat hij de komende jaren samen met Het Nationale Theater maakt) en De Knettergekke wereld achter het raam (coproductie De Toneelmakerij).

Momenteel tourt hij met zijn voorstelling Citizen K, waar hij uitsluitend lovende recensie voor ontving.
TROUW ***** “Dit is een van die zeldzame parels die net zo hartverwarmend is als dat het koud om het hart slaat. En echt iets teweegbrengt.”

Naast theater speelt hij ook vaak in televisieseries, waaronder KLEM, Van God Los, Als de Dijken Breken en Het irritante Eiland.

Geboren 20-04-1982 te Zutphen
Lengte 177 cm
Haar Zwart
Ogen Bruin
Stem Tenor