Stanley Burleson

From Sammy With Love, Cats, Les Misérables, Elisabeth, 3 Musketiers, Passion, Beauty And The Beast, Evita, Miss Saigon, Ciske de Rat - De Musical, JOSEPH And The Amazing Technicolor Dreamcoat, SLÄPSTICK, CARO.

Musicalduizendpoot Stanley Burleson volgde zanglessen bij onder anderen Gerard Meyer, Jan Polak, Adriaan van Limpt, Frits Hassoldt en Alberto ter Doest. Daarnaast kreeg hij dansles van Tine Teeling, Ineke Huissen en Rick Atwell.

Hij begon zijn carrière in de musical Cats (Koninklijk Theater Carré) en speelde daarna rollen in Les Misérables, Elisabeth (De Dood), Fosse, 3 Musketiers (Kardinaal Richelieu), Passion (Giorgio), Beauty And The Beast (Het Beest), Cats (Tuk-stuk-rukker), Evita (Che Chevara), Miss Saigon (De Regelaar) en Musicals in Concert. Daarnaast trad hij op in de theatershows van Karin Bloemen en Adèle Bloemendaal. Stanley is ook regelmatig te zien geweest in de Dinnershow Brooklyn Nights.

Stanley deed de choreografie voor meerdere televisieprogramma’s van Karin Bloemen, John Kraaijkamp Musical Awards Gala (2000-2009) en Filmpje van Paul de Leeuw en was juryvoorzitter bij Sterrenjacht (2004) en Let’s Dance (2009).
Hij is verantwoordelijk voor de choreografie van verschillende theaterproducties van o.a. Karin Bloemen, Boyband, Dancing Queens, Musicals In Concert II en Musicals In Ahoy (2002/2004/2006), Ciske de Rat – De Musical, Sunset Boulevard, JOSEPH And The Amazing Technicolor Dreamcoat, Cirque Stiletto (I en II), Crazy Shopping – De musical, Aspects of Love, Hans Klok: the Houdini Experience en recent Was Getekend, Annie M.G Schmidt, The Christmasshow en het Univé Gymgala.

Sinds enkele jaren regisseert hij ook voorstellingen waaronder de productie SLÄPSTICK van De Wereldband en CARO van De Efteling.

Hij won de Gouden Notekraker (1998), een John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Mannelijke Hoofdrol (Elisabeth/Passion), een John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Choreografie (Ciske de Rat – De Musical) en samen met zijn compagnon de nominatie Beste Choreografie voor JOSEPH And The Amazing Technicolor Dreamcoat. Recent ontving hij de Gouden Genesiuspenning 2017 “voor een podiumkunstenaar met uitzonderlijk talent ”.

Voor zijn rol in de voorstelling From Sammy With Love won hij de Musicalaward 2018 voor beste Mannelijke hoofdrol in een kleine musical. Aankomend seizoen maakt Stanley de choreografie van The Addams Family en speelt hij in de productie Best of Broadway.

Stanley zet zich sinds 2014 als ambassadeur in voor de Nierstichting.

Geboren 01-09-1966 te Zaandam
Lengte 178 cm
Ogen Bruin
Stem Bariton

Talen Engels, Nederlands